Merhaba öğretmenim, kısaca kendinizi tanıtır mısınız?
Hakan Girginer Matsev Yayınları kurucu ve yazarıyım. Burdur doğumluyum şu anda Antalya'da ikamet ediyorum.2008 Kütahya Dumlupınar Üniversitesinden mezun oldum. Dershane ve özel okulda öğretmen olarak çalıştıktan sonra şu an yayıncılık yapıyorum.
Kitap yazma serüvenine nasıl başladınız?
Kitap yazma serüvenine öğrencilerim sayesinde başladım. 2016 Yılında çalıştığım bir özel okulda dersine girdiğim çok iyi 2 sınıfım vardı öğrencilerim hem akademik anlamda hem de sosyal anlamda çok iyi öğrencilerden oluşuyordu. Derslerine girdiğim her zaman çok keyifli ders işliyorduk. Öğrencilerimin matematiğe olan ilgileri beni motive ediyor ve her derse farklı yöntemler geliştirerek ders işliyor ve onlardan gelen olumlu geri dönütler beni mutlu ediyordu. Öğrencilerimin hocam siz neden kitap yazmıyorsunuz? Sorularının üzerine az da olsa soru yazmaya başladım ve zamanla öğrencilerime soru yazma ödevi verdim onlar soru yazıp getiriyor ve bu soruları sınıfta uyguluyorduk derken kitap yazmaya başladım. Kitabımızın ilk sayfasındaki karikatürümün mimarı da bu öğrencilerimden Irmak isminde bir öğrencime aittir. Karikatürümü kağıda çizer ve panoya asarlardı. Ve yılın sonunda kitabımı hazırladım ve baskıya girdikten 1 hafta sonra da TEOG sınavı kalkmıştı ve böyle de talihsiz bir zaman olmuştu.
Kitap yazarken ne gibi zorluklarla karşılaştınız?
2018 yılında değişen sınav sistemi ile yaşanan belirsizlikte ne tarz soruların geleceğini yeni nesil sorudan ne sorulmak istenildiğini tam olarak tahmin edemediğimiz zamanda zorluklar yaşadım. Milli Eğitim Bakanlığının yayınlamış olduğu örnek sorularla birlikte biz de öğrenciler gibi sürece uyum sağlayarak bu süreci atlatmış olduk.
Şu ana kadar kaç kitabın yazımında yer aldınız?
2017 Yılında ilk çıkan TEOG kitabım ile toplamda 5 kitap 2 tane LGS denemesi yazmış bulunmaktayım.
Yazdığınız kitaplar hakkında bilgi verir misiniz?
MATSEV YAYINCILIK Matematik Sever Öğretir olarak çıkarmış olduğumuz kitaplarımızdaki amacımız öğrencilerimizin matematiği severek öğrenmeleri ve çözmelerini sağlamak ve kendilerine olan özgüvenlerini sağlayabilmek adına kolaydan zora doğru ilerleyerek matematiği severek çözebildiklerini görmelerini sağlamak ve zor soruları bile çözebildiklerini anlayacağı kitaplarımızı hazırladık.
Kitabınızın bu alandaki hangi eksikliği giderdiğini düşünüyorsunuz?
Öğrencilerimizin önce konuyu öğrenip eksik kazanımlarını tamamladıktan sonra beceri temelli yeni nesil soruları çözebilecekleri kitabımızdaki ibre göstergeleri ile basitten zora doğru hazırladığımız kitabımızda öğrencilerimize matematik dersine olan ilgilerini artırmak ve matematiği severek öğrenmelerini sağladığımızı düşünüyorum.
Yeni nesil soru yazmak ile eski tarz soru yazmayı karşılaştırdığınızda ne gibi farklılıklar söyleyebilirsiniz?
Eski tarz sorularda öğrencilerimizin kazanımları öğrenip öğrenemediği sorular üzerinde çalışırken yeni nesil sorularda ise öğrencilerimizin öğrendikleri kazanımları günlük hayatta kullanabilmeleri ve yorum gücünü, analitik düşünme becerilerini geliştirecek sorulardan oluşmaktadır.
Soru yazarken nelere dikkat edersiniz?
Soru yazarken kazanımlara ve öğrencilerimizin seviyesine uygun olan sorular yazıyorum Öğrencilerimizin soruyu çözerken kazanımları soru içerisinde nasıl uygulayabileceği ve yorum yapabileceği pratik düşünme becerilerini sağlayacak sorular hazırlamaya çalışıyorum.
Yazdığınız ya da yazımında yer aldığınız kitaplardan ne gibi dönütler aldınız? Bu sizin soru yazımınızı nasıl etkiledi?
Öğrenci ve Öğretmenlerimizden aldığım olumlu dönütler motivasyonumu artırarak daha iyisini yapabilmek için çalışıyorum.
Günlük hayatta karşılaştığınız şeyler sorularınıza ilham kaynağı oluyor mu?
2018 yılında değişen sınav sistemi ile birlikte hayatımıza giren yeni nesil beceri temelli sorular bizim de bakış açımızı değiştirerek günlük hayatta matematiği nerelerde kullanıyoruz ve soruya nasıl dönüştürebiliriz diye düşünerek günlük hayattan yazdığımız sorular ile öğrencilerimize de matematiğin günlük hayatta ne işimize yaradığını da öğretmiş oluyoruz.
Kitap yazarı olmak hayatınızda neleri değiştirdi?
Farklı şehirlerden öğretmenlerle tanışma ve sohbet etme fırsatım oldu.
Yakın gelecekte neler yapmak istiyorsunuz? Yeni kitap projeleri var mı?
Planlarımız doğrultusunda çalışmalar yapmaktayız Gerçekleştirme imkânımız olursa sosyal medya aracılığıyla bununla ilgili paylaşım yaparım.
Yazar olmak isteyenlere önerileriniz nedir?
Yazdıkları soruları öğrencilerine uygulamaları ve öğrencilerden gelen çok farklı cevaplar öğretmenimizin bakış açısını değiştirerek farklı soru tarzları geliştirebilirler.
Son olarak öğrencilerimize ne söylemek istersiniz?
Öncelikle öğrencilerimizin kendilerine güvenerek başarabileceklerine inanmalarını istiyorum. Ders çalışmanın zor olduğunu biliyorum fakat disiplinli ve düzenli şekilde çalıştıktan sonra zamanla daha iyi olacaklarını bilmeliler. Konuyu yeni öğrendikten sonra kazanım soruları ile konuyu pekiştirmeli daha sonra ise beceri temelli sorular çözmeleri konuyu anlamalarını sağlayacaktır. Çözemedikleri soruları not alıp daha sonra tekrar çözmeye çalışmaları eğer çözemiyorlarsa bir arkadaşına ya da öğretmenine sorarak sorunun çözümünü öğrenmeleri gerekir. Çözümünü öğrendikleri soruların tekrarını yapmaları ve 2 gün sonra o soruyu tekrar çözmeleri soruyu gerçekten anlayıp anlamadığını öğrenecektir. Sınava hazırlanan öğrenciler yanlış defteri yapmaları çözemedikleri her soruyu bu defterde toplayarak ara ara bu soruları çözmeliler.