1. Merhaba öğretmenim, kısaca kendinizi tanıtır mısınız?


Merhaba; ben Günay Yayınları matematik yazarı Raşit GÜZEL.
Kırşehir/Kaman’da doğdum. İlk ve orta öğretimimi Kaman’da tamamladıktan sonra Lisans eğitimimi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Eğitim Fakültesinden 2005 yılında tamamladım. 2013 yılında Kastamonu Üniversitesinde başlamış olduğum Yüksek Lisans eğitimimi 2017 yılında tamamladım.
2005 yılında Antalya ili Alanya ilçesinde ilk görevime başladım. Halen Kastamonu’da görevime devam etmekteyim.


2. Kitap yazma serüvenine nasıl başladınız?
Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2016 yılında İzmir’de yapmış olduğu Ders Kitap İnceleme ve Değerlendirme Çalıştayı’na davet edilmiştim. Çalıştay’da ders kitap yazarlarımızda vardı. Onlarla tanışma imkânımız oldu. Aslında o dönemde yapmış olduğum yüksek lisans tezimin yazımı beni çok zorlamıştı. Bu çalıştayda kendi alanımda bir kitap yazma fikrine sahip oldum.
Hobi olarak soru yazma çalışmaları yaparken 2017 TEOG-1 sınavından 3 gün önce ‘‘% 100 Sınavda Çıkacak’’ PDF çalışması yapmıştım. Bu çalışmada yer alan bir sorum TEOG sınavında birebir çıkmıştı. O dönemde değerli dostum Okyanus Master yazarı Serdar Akmeşe’nin birlikte bir çalışma yapalım teklifi ile ilk çalışmam olan TEOG-2 deneme sınavı ile yazarlığa başlamış olduk.
Yapmış olduğum Yüksek Lisans, 2017 ve 2018 yıllarında Milli Eğitim Bakanlığı’nın yapmış olduğu ABİDE ve MİS projelerinde yer aldım. Yine Bakanlığımızın Açık Uçlu Soru Yazma, e-Değerlendirme gibi çalıştaylarda bulundum. Bu çalışmalarda elde ettiğim bilgi ve birikimlerimi kitap yazarak değerlendirmek istediğim için Arı Yayınlarına bağlı Birkent Yayınlarından ilk kitabım olan 8. Sınıf Matematik Kentimle yazarlık serüvenine çıkmış oldum.


3. Kitap yazarken ne gibi zorluklarla karşılaştınız?
Yoğun bir çalışma temposu içinde olduğumuz için en çok zaman sıkıntısı çektim.


4. Şu ana kadar kaç kitabın yazımında yer aldınız?
12 kitap, 9 deneme ve birçok kurumsal denemenin yazımında yer aldım.


5. Yazdığınız kitaplar hakkında bilgi verir misiniz?
Günay Yayınlarından çıkan ve 4 kitaptan oluşan Bumerang Serisi; başarıya ulaşmada bilginin bumerang etkisinden yararlanıldı. Her bir kazanım, onu en küçük ayrıntısına kadar ele alan etkinliklerle desteklendi. Bu etkinlikler ile hem öğrencilerinizin derse etkin katılımını sağlayacak hem de eksiklikleri hemen fark edebilecek ve tam öğrenmeyi sağlayacaksınız. Etkinliklerden sonra
öğrencilerimiz “Kavratan Testler” ile bilgilerini pekiştirecek, devamında yer alan “Bumerang Testler” ile uygulama becerisi kazanacak, son bölümde “Beceri Testleri” ile bilgisini beceriye dönüştüren sorulardan oluşan tamamı video çözümlüdür.
Yine Günay yayınlarından çıkan ve 4 kitaptan oluşan Zoom Serisi;
Kazanım odaklı “Kavratan Testler”, beceri temelli sorularla bağlantı sağlayan “Tarama Testleri”, MEB LGS’ye uygun soruların yer aldığı üst bilişsel seviyeye uygun soruların yer aldığı “Sınırları Zorlayan Testler” ve son bölümde ise “Zoom Sınav Modu” testlerinden oluşan aşamalı bir baş ucu bir setidir.
Günay Yayınlarından Muhtemel Soru Bankası LGS de çıkma ihtimali olan tamam beceri temelli sorulardan oluşan bir soru bankasıdır.
Branş Denemelerimiz ise İlk dönem tekrarı, sarmal ve genel denemelerden oluşmaktadır. Denemelerde yer alan sorular MEB LGS formatına uygun sorulardan oluşmaktadır.


6. Kitabınızın bu alandaki hangi eksikliği giderdiğini düşünüyorsunuz?
Kitaplarımız her şeyden önce tam öğrenme modeline uygun olup korkulan ders matematiği sevdiren, yaparak yaşayarak öğrenebildikleri ve tüm öğrencilerin ihtiyacına uygun olması.
Muhtemel soru bankası öğrencilerimize LGS de çıkmış ve çıkma ihtimali olan sorulara odaklanmaları ve hedefe ulaşmalarını kolaylaştırmaktadır.

 

7. Yeni nesil soru yazmak ile eski tarz soru yazmayı karşılaştırdığınızda ne gibi farklılıklar söyleyebilirsiniz?
Eski sorular anlama ve kavrama düzeyinde olduğu için kısa ve yazımı kolay sorular. Ancak yeni nesil soruları yazmadan önce bir ön hazırlık yapmak gerekiyor. Yapılan hazırlıklar sonrası akıl yürütme, eleştirisel düşünme, yorumlama ve tahmin etme gibi zihinsel becerilerin sınanmasına yönelik kurgular kurmak gerekiyor. Hal böyle olunca yeni nesil soru yazmak çok emek ve zaman istemektedir.

 

8. Soru yazarken nelere dikkat edersiniz?
Öncelikle kazanımlar uygun ve herkes tarafından aynı şekilde anlaşılır olmasına dikkat ederim. Daha sonraki aşamada özellikle yeni nesil tabir ettiğimiz sorularda matematik günlük hayatımızda ne işimize yarıyor? Sorusuna cevap niteliğinde olmasına dikkat ederim. Bunun yanında bilgi depolama, formül ezberlemek gibi işlemlere ihtiyacın olmadığı sorular yazamaya çalışıyorum.

 

9. Yazdığınız ya da yazımında yer aldığınız kitaplardan ne gibi dönütler aldınız? Bu sizin soru yazımınızı nasıl etkiledi?
Kullanan öğrencilerimizden ve öğretmenlerimizden çok güzel dönütler geldi. Yapıcı eleştirilerde çok geldi. Bu dönütler bizi daha sonraki yaptığımız çalışmalarda çok büyük motivasyon kaynağı oldu.

 

10. Günlük hayatta karşılaştığınız şeyler sorularınıza ilham kaynağı oluyor mu?
Tatbikî oluyor. Kullandığım arabaya tüp taktırmak için de fiyat performans araştırması yaparken bununla alakalı bir soru yazabileceğimi fark ettim. 2018 Ekim ayının başında bununla alakalı bir soru yazdım. Yazmış olduğum bu soruya neredeyse aynı mantıkta bir soru 25 Ekimde MEB’in yayınladığı örnek sorularda çıkması beni çok mutlu etmişti.

 

11. Kitap yazarı olmak hayatınızda neleri değiştirdi?
Zamanımın çoğunu kitap çalışmasına ayırdığım için aileme ve sevdiklerimle daha az zaman ayırır oldum. Bu duruma başta çok üzüldüm. Sonraları zaman yönetimini planladıktan sonra bu sorun kalmadı.
Sosyal medyadan binlerce öğretmen ve veli ve öğrenci ile tanışma imkânım oldu. Onun dışında yine aynı ben.

 

12. Yakın gelecekte neler yapmak istiyorsunuz? Yeni kitap projeleri var mı?
Yakın gelecekte matematik temalı kültür kitabı yazmayı çok istiyorum. Bunun yanında tabi ki yeni kitap projeleri var. Zaman içerisinde değerli öğretmen arkadaşlarımız ve sevgili öğrencilerimiz ile buluşturacağız.

 

13. Yazar olmak isteyenlere önerileriniz nedir?
Öncelikle bu işin mutfağına girip gerekiyorsa bulaşık yıkayacak. Masa silecek. Paspas yapacak.
İşin şakası bir yana mutlaka öncelikle bir ekibe dâhil olmalı. İşin püf noktalarını öğrenmeli. İşin tashihi aşamasından başlanıp, birkaç soru yazmalı sonrasında yeteneklerine göre ya devam ya tamam demeli.

 

14. Son olarak öğrencilerimize ne söylemek istersiniz?
Hayat yaşamak için çok güzel. Yaşamın en güzel dönemindesiniz. Gönlünüzce gülün, oynayın.
Bunun yanında öğretim hayatınızda var. Bir hedefiniz olmalı. Düzenli ve planlı olmayı kendinize bir yaşam biçimi olarak belirlemelisiniz. Daha sonrası zaten kendiliğinden gelecektir.
Kendinize çok iyi bakın. Hep mutlu olun. Güzel günler, güneşli günler sizleri bekliyor.

Raşit GÜZEL
Matematik Öğretmeni