Nasıl verimli ders çalışılır?

Bazı anlar, bazı dersler vardır saatlerce çalışsan da anlamazsın. Oysa ki sen ders çalışmanı verimli hale getirsen, dakikalar içerisinde anlamadığın, çözemediğin konuları öğrenebilirsin. Peki bunun için öğrenciler ne yapmalı? İşte karşınızda daha verimli ders çalışmanız için gerekli öneriler...

1- Ders planı hazırla

Öncelikle kendinize uygun bir ders planı hazırlayın. Programlı bir şekilde ilerlerseniz her saat başı 10 ile 15 dakikalık bir mola verebilirsiniz. 

2- Rahat bir yer bul

Dikkatinizi dağıtacak odalardan uzak durun. Sessiz ve rahat olacağınız bir oda seçin ve mümkünse masada çalışın. Çünkü koltukta ya da yatakta çalışırsanız psikolojik olarak uykunuz gelebilir. Yeri belirledikten sonra mutlaka tüm ekipmanlarınızı (Kitap, defter, kalem vb.) yanınıza aldığınızdan emin olun. 

3- Elektronik cihazlardan uzak dur

Televizyon açık olursa ya da telefonunuz yanınızda olursa derse konsantre olmanız zor olacaktır. Bu nedenle ders çalışırken bu cihazlardan uzak durun. Mümkün olduğunca ders aralarında da bu cihazları kullanmayın. Çünkü dikkatiniz çok çabuk  dağılacaktır. 

4- Farklı teknikler kullanın

Dersi sadece okuyarak ya da yazarak çalışmayın. Bilgilerin aklınızda kalması için farklı teknikler kullanın. İşte bazı ders çalışma yöntemleri:

Çalışma kartları hazırlayın.

Başka birisiyle soru-cevap yapın.

Öğrendiklerinizi ya da öğrenmeye çalıştıklarınızı başkasına anlatın.

Renkli kalemlerle çalışın

Kendi, kendinizi sınav yapın

5- Kendinizi ödüllendirin

Yapmak istediğiniz bir şeyi dersin ardından yapmayı denedin. Bu sizi hem motive hem de mutlu edecektir. Örneğin; Dersi çalıştıktan sonra oyun oynayın.