En Yaygın 5 Öğrenme Güçlüğü
Okul, başarılı olmak için sıkı çalışmayı gerektirir. Ancak, bazı öğrenciler için sıkı çalışma bile yeterli olmayabilir. Bazı öğrenciler öğrenme güçlüğü nedeniyle sınıfta ek zorluklarla karşı karşıya kalmaktadır. Öğrenme güçlüğü, bilgiyi işleme ve tutma yeteneğini engelleyen bir hastalıktır. Öğrenmeyi etkileyen çok sayıda zihinsel süreç olduğundan, öğrenme güçlüğü önemli ölçüde değişebilir. İşte bugün sınıflardaki en yaygın öğrenme engellerinden beşi.
1. Disleksi
Disleksi belki de en iyi bilinen öğrenme güçlüğüdür. Öğrencinin bir metni okuma ve anlama yeteneğini engelleyen bir öğrenme bozukluğudur. Bu sakatlığın tezahür ettirilebileceği çeşitli yollar vardır. Bazı insanlar fonemik farkındalıkla mücadele eder, bu da kelimelerin sese göre parçalanma şeklini tanımadıkları anlamına gelir. Fonolojik işleme ile benzer problemler ortaya çıkabilir, burada öğrenciler benzer sözcük seslerini ayırt edemezler. Diğer konular genel olarak akıcılık, imla, anlama ve daha fazlası ile ilgilidir. Öğrenciler disleksi ile uğraşırken bir okuma sorunu veya birden fazla sorun yaşayabilirler.
2. DEHB
Dikkat Eksikliği / Hiperaktivite Bozukluğu bir noktada 6.4 milyondan fazla çocuğu etkiledi. DEHB'nin en teknik anlamda bir öğrenme engeli olup olmadığı konusunda bazı tartışmalar olsa da, bunun ortak bir öğrenme engelinin olduğuna dair hiçbir şüphe yoktur. DEHB olan öğrenciler dikkat etmekte ve görevde kalmakta zorlanmaktadırlar. Bu öğrenciler kolayca dikkat dağıtılabilir ve genellikle geleneksel okul ortamlarında zorluk çekebilirler. Uzmanlar, DEHB'yi beynin yapısı ile ilişkilendirmektedir ve DEHB'nin de genetik bir bileşene sahip olduğuna dair kanıtlar bulunmaktadır. Öğretimsel müdahalelere ihtiyaç duyan tipik öğrenme engellerinden farklı olarak, DEHB ilaçlarla ve davranışsal tedavilerle başarılı bir şekilde tedavi edilebilir.
3. Dyscalculia
Matematik, öğrenme güçlüğü söz konusu olduğunda diğer bir önemli endişe alanıdır. Okuma zorluğu öğrencinin matematik becerisini etkileyebilse de, bazı öğrenciler özellikle matematik becerilerini etkileyen bir bozukluk olan diskalculiden de muzdariptir. Dyscalculia, sayıların doğru sıralanmamasına ve problem çözme için sınırlı stratejilere kadar uzanabilir. Matematik bozukluğu olan öğrenciler temel matematik hesaplamalarını yapmakta zorlanabilir veya zaman, ölçüm veya tahmin gibi kavramlarla ilgili zorluk yaşayabilirler.
4. Disgrafi
Okuma güçlüğü en çok dikkat çekerken, yazma güçlüğünün üstesinden gelmek aynı derecede zor olabilir. Bu sakatlıklar disgrafi olarak bilinir. Disgrafi, fiziksel yazma eylemiyle ilişkilendirilebilir. Bu öğrenciler sık sık bir kalemi tam olarak tutamazlar ve yazmaya çalışırken duruşları gergin olabilir. Bu onların kolayca yorulmalarını sağlayarak ilerlemeyi daha da engelleyen cesaret kırmalarına neden olur. Disgrafi ayrıca yazılı anlatım zorluğunu da ifade edebilir. Bu tür bir sakatlıkla, öğrenciler düşüncelerini tutarlı bir şekilde düzenlemekte zorlanırlar. Yazıları fazla olabilir veya metnin kalitesini ve okunabilirliğini etkileyen açık ihmaller olabilir. Disgrafi ayrıca öğrencilerin temel cümle yapısı ve gramer farkındalığı ile mücadele etmesine neden olabilir.
5. İşlem Açıkları
Öğrenme güçlüğü aynı zamanda işlem açıklarına da bağlıdır. Öğrenciler bir işlem açığına sahip olduklarında, duyusal verileri anlamada zorluk çekerler. Bu, öğrencilerin geleneksel bir sınıfta öğretim desteği olmadan performans göstermelerini zorlaştırır. Bu açıklar çoğu zaman işitsel veya görseldir ve öğrencilerin başarılı olmak için gerekli olan önemli bilgileri ayırt etmelerini ve hatırlamalarını zorlaştırabilir.
Bu beş öğrenme yetersizliği, farklı derecelerde ciddiyetle kendini gösterebilir ve bazı öğrenciler birden fazlası ile mücadele edebilir. Bu engelleri anlayarak, her öğrencinin sınıfta başarılı olabilmesi için uygulanabilir çözümler bulmak mümkündür.
Kaynak masters-in-special-education.com