3.Ünite: Canlıların Yapısına Yolculuk → Destek ve Hareket Sistemi → 5.3.2.1’de Akış
Derslig; Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Fen Bilimleri haftalık bülteniyle sizlerleyiz. Bu hafta, 5. sınıf öğrencilerimizin “Canlıların Yapısına Yolculuk” ünitesindeki “Destek ve Hareket Sistemi” içerik çerçevesinin FB.5.3.2.1. Destek ve hareket sistemine ait yapıları sınıflandırabilme çıktısına odaklanacağız.
Bu hafta, vücudumuzun hareketini sağlayan ve ona şekil veren “Destek ve Hareket Sistemi”ni öğreneceğiz. Kemiklerimiz, kaslarımız ve eklemlerimiz nasıl çalışır, bu sistemlerin işleyişi nasıl olur? Gelin birlikte keşfedelim!
Destek ve hareket sistemi, vücudumuzun iskeletini oluşturan kemikler, eklemler ve kaslardan oluşur. Tıpkı bir binanın iskeleti gibi, vücudumuzun da şekil almasını ve hareket edebilmesini sağlar. Kıkırdak, kemikler ve kaslar hep birlikte çalışarak vücudumuzun hareket etmesini sağlıyor. Bu sistemin ne kadar uyumlu çalıştığını düşündüğümüzde, aslında vücudumuzun mükemmel bir mühendislik harikası olduğunu fark ediyoruz.
Öğrencilerimize, destek ve hareket sisteminin bileşenlerini öğretmenin en etkili yollarından biri, onların kendi vücutlarını incelemelerini sağlamaktır. Bir binanın iskeleti ile vücudumuzdaki iskeleti karşılaştırarak, kemiklerin nasıl bir destek sağladığını ve eklemler sayesinde nasıl hareket edebildiğimizi anlamalarını sağlayabiliriz.
Destek ve hareket sistemini daha iyi anlamak için, dijital içerikler, animasyonlar veya modelleri sık sık kullanacağımız bir konudayız. Böylece öğrenciler, kemiklerin, kasların ve eklemlerin nasıl çalıştığını görsel olarak da anlayabilirler. Aynı zamanda İbni Sina'nın insan anatomisi üzerine yaptığı çalışmalardan bahsederek bu alandaki tarihi gelişmelere de değinebiliriz.
Derslig; içerikleri ile birlikte konuyu pekiştirmeyi unutmayın…
Bu hafta destek ve hareket sisteminin temel yapılarını öğrendik.
Haftaya görüşmek üzere hoşça kalın!